Egy kis segítség......

 

Otthon a legfontosabb dolog,hogy egyen!!!!Nagy stressz érte,nincs mami,testvér,csak az "idegenek"...Nagyon szeretgetni,étellel kínálgatni,főtt husi langyosan,összeaprítva kb.1-2 evőkanállal ami az ő adagjuk.Eddig  mini puppy és tápot kapott és mindig előtte volt,akkor szemezgetett belőle amikor neki kedve volt.A táp tehát folyamatosan előtte lehet.Viz is mindig legyen előtte/ne tej,attól hasmenése lehet/.

Meg kell "tanulni"csoszogni,amíg meg nem szokja a család ,hogy egy egy kis fürge manó szaladgál a láb alatt,ajtócsukásra is nagyon figyelni,be ne csukjuk a lábát.

 

Amíg kicsi a kölyök sokat alszik, de ahogy múlnak a napok, hetek egyre mozgékonyabb lesz, egyre többet játszik. Vegyünk neki játékot, rágókötelet. Vigyázzunk a plüss játékokra vágjuk le a gyöngyből készített szemet, orrot, nehogy lenyelje.

Egy éves koráig intenzíven rág mindent, ezért vigyázzunk az elektromos vezetékekre, lehetőleg dugjuk el vagy rögzítsük magasabbra hogy ne férjen hozzá!

Növényeket is „mentsünk”,megnézni nem-e mérgező.

Teraszt csirkehálóval ellátni,nehogy leugorjon.Kerítést átnézni,nincs-e rés ahol kiférhet.

Ha elmegyünk otthonról zárjuk ki a szobából, legyen olyan helyen, ahol nem okoz kárt, és így elérjük, hogy nem végzi a dolgát össze-vissza. Tena betegalátét néven lehet venni a gyógyszertárban pelust,arra végezheti bent a dolgát.

Amíg minden oltást meg nem kapott/ezt az állatorvos dönti el/NEM LEHET UTCÁN LETENNI!!!,csak kézben vinni.Állatorvosnál a várakozás közben sem tesszük le a kezünkből!Az utolsó oltás után 1-2 héttel lehet az utcán a sétálást tanulni.

Amikor a kicsi mindent oltást megkapott kezdődhet a szocializálódás!

Vigyük le a parkba sétálni, de soha ne póráz.hám nélkül.A hám azért jobb,mert ha hirtelen föl kell kapni azzal nem okozunk neki sérülést.

Fontos! Az állatorvostól kérjünk kullancs és bolha ellen cseppeket!3 havonta féreghajtót.

Étkezéssel kapcsolatban, én személy szerint a vegyes étkeztetésnek vagyok a híve. Jó minőségű junior száraztápot és konzervet,/végszükségben/ valamint főtt husit főtt rizzsel,tésztával,zöldségekkel,összeaprítva,nehogy a nagy falatot félrenyelje, etetek.

Ne váltogassuk naponta az ételt,nehogy hasmenése legyen.Semmi zsírosat!

Fogváltáskor nagyon jó ha lapockacsontot főzünk neki.Kilazítja a fogakat és egyben pótolja a kalciumot is.Csöves csontokat/csirke,liba combcsont/soha nem kapjon,az szilánkosan törik,megsérheti a beleket.

Fogkő megelőzésre,már a fogváltás után ajánlom a Plack off-t,vízébe kell tenni,nem lesz fogköves.

Legyünk kutyánkkal következetesek, ha egyszer beengedtük az ágyunkba mindig ott akar aludni velünk. Vigyázat, észre sem vesszük és már Ő irányit minket!/amíg pici ne,mert leeshet,vagy ráfekhetünk/

Dicsérjük meg ha jó helyre végzi el a dolgát, de szidjuk meg ha rosszat csinál.Egy darab újságpapírral ha rosszat csinál a fenekére,de soha ne a kezünkkel.

Soha ne hagyjuk egy pillanatra sem egyedül az széken,ágyon. Nincs félelem érzetük, leugranak és megtörténik a baj, nagyon könnyen sérülést szenvedhetnek.

/Amíg egyedül föl nem tud ugrani/

Egy-két hónap múlva,kóstoltassunk meg vele minden gyümölcsöt és eldönti mit fog szeretni. A nyers sárgarépa segít a jó pigmentációban,van amelyik a karalábét,uborkát,paprikát imádja,no meg az alma is nagy kedvenc.                                       

Óvatosan az új ételekkel,sok félét ne próbáljunk egyszerre,csak apránként,hogy megszokja a gyomra.

Utazáskor ne etessük meg a kutyát, mert rosszul lehet a kocsiban.                              

 Ne hagyjuk egyedül az autóban meleg nyári napon, mert hőgutát kaphat.

 Csak pórázzal,hámmal sétáltassuk! Mivel terrier, harcba akar szállni minden nagyobb testű kutyával.

 Fürdetés általában havonta egyszer,jó minőségű samponnal,/Hery,Oster.../teljesen szárazra szárítani hajszárítóval.Fejükre könnymentes babasampont szoktam tenni,hogy ne csípje a szüket.Aznap már ne menjen ki,ezért célszerű este fürdetni.

Szeménél minden reggel ki kell fésülni a váladékot.Ha kell kicsit vízzel is meg lehet mosni.Ne vágjuk ki onnan a szőrt,ha megnő és le fog lógni,már nem megy a szemébe,viszont ha kivágjuk akkor időről időre újra irritálni fogja.

Játszunk vele,eddig volt tesó akivel játszhatott,egyedül ne menjen el a kedve tőle.Labda vagy akár egy darab rongyocska,wc papír guriga jó játék.Nylon zacskó,vagy műanyag játék amit már megkezdett,kukába való,nem szabad ilyesmit lenyelnie.

A kutya olyan okos lesz, amilyenre a gazdája neveli,minnél többet foglalkozunk vele,annál több lesz az örömünk is.

LEGFONTOSABB ,HOGY NAGYON SZERESSÉTEK ÉS  NAGYON VIGYÁZZATOK RÁ!

Időnként kérnénk szépen híreket,vagy ha fényképezés van,ha lehet abból is,szeretem föltenni őket a honlapra./ www.mygo.mlap.hu/

Óvári Gyuszi , Kati „gyerekek”

 

 

 

 

 

  

 

 

Oldalmenü
Diavetítő
Szöveges mező